Contact us

My Cart
0,00
Blog
Deze 7 ecologische termen en hun betekenis moet je kennen

Deze 7 ecologische termen en hun betekenis moet je kennen

Eco-Brands maakt je leven makkelijker en de planeet gelukkiger. Bij ons vind je de producten waarmee jij stap voor stap en product voor product een ecologische levensstijl kan omarmen. Maar wat wil dat nu eigenlijk zeggen, ecologisch leven? En hoe zit het dan met vegan, zero waste, duurzaam en meer van die woorden? Wat betekenen ze en wat hebben ze met ecologisch leven te maken? Je ontdek het allemaal in deze blog!

 

Wat is ecologie?

Ecologie is de wetenschap die de betrekkingen tussen de organismen en hun omgeving bestudeert. Met de term ‘ecologie’ omschrijven we alles dat te maken heeft met goed zorgen voor de natuur, onszelf en onze planeet met een zo klein mogelijke impact.

Daarvan komt ook het woord ‘ecologische voetafdruk’, wat eigenlijk net zoveel wil zeggen als de letterlijke impact die jouw bestaan heeft op de planeet. Dat klinkt allemaal heel zwaar, en het zijn ook serieuze onderwerpen. Maar daarom hoeft ecologisch leven niet zwaar te zijn! Er zijn zoveel leuke manieren om bewuster met onze planeet om te gaan zonder je levensstijl helemaal overboord te gooien.

 

Wat betekenen deze woorden en waarom hebben ze te maken met ecologie?

Het zal je niet verbazen dat er onder de term ecologie nog een heleboel andere woorden schuilgaan. En van de meeste ervan zal je al wel eens gehoord hebben, maar weet je ook wat ze betekenen? Je ontdekt ze hieronder!

 

Duurzaam

Een product dat het label duurzaam krijgt, gaat heel lang mee. Duurzame producten zijn vaak duurder in aankoop, maar op lange termijn kom je met een duurzaam product goedkoper uit dan de niet-duurzame alternatieven. Die laatste zal je sneller moeten aanvullen of vervangen, waardoor je misschien zelfs duurder uitkomt dan wanneer je meteen voor de duurzame variant kiest.

En wat dan met voeding die het label duurzaam krijgt, zoals duurzame chocolade of duurzame visvangst? Die gaan niet langer mee dan niet duurzame voedingswaren. 😉 Daar betekent het dat het product is geproduceerd op een manier met zo weinig mogelijk belasting voor de natuur en het milieu.

 

Biologisch

Wanneer producten claimen dat ze biologisch zijn, moet je altijd even waakzaam blijven. Iedere producent mag zijn producten namelijk biologisch noemen, ook al zijn ze dat niet echt. Om een volledig biologisch product te verkrijgen, haal je dingen uit de natuur en voeg je die samen zonder daar een bewerking op te doen. Voor producten is dat dus eigenlijk bijna onmogelijk omdat je altijd wel iets van bewerking nodig hebt om het bijvoorbeeld langer te kunnen bewaren. (We hebben het hier enkel over producten, niet over biologische voeding! Dat is een heel ander verhaal voor een volgende blog misschien.)

 

Lokaal

Wanneer iets lokaal geproduceerd is, wil dat zeggen dat het uit de buurt komt. Maar ook dit mag je met een korreltje zout nemen. Zo beweert een bepaalde supermarktketen dat grondstoffen voor producten lokaal geproduceerd zijn, maar komen ze wel met de boot uit Spanje. De keten beweert dat ze ‘zo lokaal mogelijk’ produceren. Dan kan het heel ver gaan natuurlijk. Als iets lokaal gemaakt is, is het voor ons bij Eco-Brands een dubbele plus. Als we hetzelfde product in Nederland en Australië vinden, zullen wij ook kiezen voor het product uit Nederland.

 

Fairtrade

Wanneer iets lokaal geproduceerd is, wil dat zeggen dat het uit de buurt komt. Maar ook dit mag je met een korreltje zout nemen. Zo beweert een bepaalde supermarktketen dat grondstoffen voor producten lokaal geproduceerd zijn, maar komen ze wel met de boot uit Spanje. De keten beweert dat ze ‘zo lokaal mogelijk’ produceren. Dan kan het heel ver gaan natuurlijk. Als iets lokaal gemaakt is, is het voor ons bij Eco-Brands een dubbele plus. Als we hetzelfde product in Nederland en Australië vinden, zullen wij ook kiezen voor het product uit Nederland.

 

Natuurlijk

Natuurlijke producten bevatten geen schadelijke en chemische ingrediënten. Een natuurlijke zeep zal dus niet chemisch geparfumeerd zijn, maar krijgt zijn geur van de grondstoffen waarmee het gemaakt is. Ook hier gelden er geen officiële regels, wat wil zeggen dat iedereen zijn producten ‘natuurlijk’ mag noemen, ook al zijn ze dat niet helemaal. Als je twijfelt, hou dan in je achterhoofd dat 100% natuurlijke producten niet in de supermarkt verkrijgbaar zijn. (Ook hier gaat het weer niet over voeding.)

 

Vegan

Vegan is de Engelse term voor veganistisch. Wanneer een product vegan is, wil dat zeggen dat er geen dierlijke producten aan te pas zijn gekomen bij het maken ervan. Een lederen handtas is bijvoorbeeld niet vegan als het leder van een koe komt. Je kan ook veganistisch eten, dat wil zeggen dat je geen dierlijke producten eet. Vegetariërs eten wel nog eieren en honing bijvoorbeeld, maar ook die voedingsmiddelen laten mensen die veganistisch eten aan de kant staan.

ecologische termen duurzaam zero waste vegan ecologische voetafdruk ecologie biologisch lokaal fair trade natuurlijk cruelty free dierenproefvrij geen afval fairtrade local impact wereld natuur

 

Zero waste

Zero waste betekent letterlijk ‘geen afval’. Als een product zero waste is, wil dat zeggen dat er geen afval overblijft als het product op is. Denk maar aan een zeepbar bijvoorbeeld, wanneer die op is, schiet er niets meer van over. Anders dan vloeibare zeep in een dispenser, daar blijf je nog met de verpakking achter.

 

Cruelty free

We hadden het in de titel over 7 termen, maar we hebben er nog een 8ste voor jou! Deze krijg je dus cadeau ;-). Cruelty free is een label waarmee wordt aangetoond dat producten (of activiteiten) dieren geen schade toebrengen. Producten die het cruelty free label dragen, werden bijvoorbeeld niet getest op dieren en zijn op die manier ook ecologisch, want vriendelijk voor alle wezens op onze planeet!

Ecologische producten kunnen een mix van verschillende eigenschappen zijn. Een product kan zowel duurzaam als zero waste zijn, of Fairtrade en vegan. Nu weet je al iets beter wat die termen dan juist allemaal betekenen en kan je voor jezelf betere keuzes maken! Bij Eco-Brands weet je dat àlle producten ecologisch zijn en goedgekeurd door onszelf. Bij ons zijn biologisch en lokaal dus geen loze woorden!

 

Heb je nog vragen over ecologisch leven of een van de andere termen? Stuur ons gerust een berichtje via Instagram, we beantwoorden je vragen met veel plezier en zo inspireren we tegelijkertijd anderen! Volg jij ons al?

Verlanglijstje 0
Open het verlanglijstje Verder winkelen