Contact us

My Cart
0,00
Blog

Deze schadelijke stoffen moet je bannen uit de badkamer

Shampoos, conditioners, make-up (removers), bodylotions, deodorant: allemaal producten die we dagdagelijks of wekelijks gebruiken en in elk huishouden in de badkamer staan. Maar wat veel mensen niet weten of niet bij stilstaan, is dat veel van deze producten schadelijke stoffen bevatten, die écht niet goed voor ons zijn. Waarom? Onze huid neemt een groot deel van deze stoffen op. Maar liefst 60 % komt in je bloedbaan, organen of zelfs in je hersenen terecht!

Wat kun je hiertegen doen? Proberen om schadelijke stoffen op de ingrediëntenlijst te (her)kennen. En dit is geen gemakkelijke job… Sommige bedrijven zijn er niet transparant over, en gebruiken zelfs andere benamingen. In deze blog zetten we de belangrijkste schadelijke stoffen voor je op een rijtje. Be prepared!

Sodium Lauryl Sulfate of Sodium Laureth Sulfate

Sodium Lauryl Sulfate of Sodium Laureth Sulfate wordt vaak gebruikt in shampoo, douchegel of make-up reiniger. Het is goedkoop, schuimt heerlijk en reinigt ontzettend goed. Zelfs zo goed, dat het al je eigen huidoliën weghaalt. Sterker nog, je kunt er huidirritaties van oplopen en het verstoort de ph-waarde van je huid. Gevolg: droge huid of zelfs ontstekingen. Een absolute no go dus, behalve als je de garage wil kuisen.

Andere benaming: SLS of SLES.

Minerale Olie

Minerale olie klinkt als iets wat je lichaam absoluut nodig heeft. Maar het tegendeel is waar! Het sluit je huid af, zodat vocht-en zuurstofcirculatie erg moeilijk wordt. Het probleem is dat je eigen huid daardoor moeite heeft om zich te herstellen. Ken je dat probleem dat je in de zomer je lippen maar blijft insmeren met balsem? Dat is precies wat minerale oliën doen: uitdrogen. Daarnaast is het een restproduct van de aardolie industrie en daar zijn een hoop extra risico’s mee verbonden zoals de afsluiting van talgklieren. Oftewel, weg ermee!

Andere benaming: paraffine, parafinum, petroleum, petrolatum, vaseline.

Siliconen

Alles wat eindigt op -conen, zoals je veel ziet in foundations of serums, is vloeibaar plastic. Ook dit is gemaakt van een restproduct van de aardolie industrie, en zorgt ervoor dat je huid wordt afgesloten en in onbalans raakt. Daarnaast zijn siliconen ontzettend lastig om van je af te spoelen, zodat je al snel verschillende laagjes opbouwt op je huid. Beter om te vermijden dus!

Andere benaming: dimethicone, cyclomethicone en simethicone.

Parabenen

Parabenen (of eigenlijk alles wat eindigt op -paraben), zijn conserveermiddelen. Bedrijven gebruiken dit graag, want het gaat de groei van schimmels en bacteriën tegen. Maar voor ons is het helemaal niet zo tof: het kan je hormoonhuishouding ontregelen. Het is zelfs zo erg, dat een heleboel parabenen tegenwoordig verboden zijn of slechts toegestaan zijn onder een bepaald percentage. Helaas bevatten veel producten parabenen, waardoor je eigenlijk alsnog teveel binnenkrijgt. Je kunt het dus beter helemaal skippen!

Andere benaming: buthylparaben, ethylparaben, methylparaben, propylparaben.

Polyethylene Glycol

Dat is een mondvol, maar op de verpakking staat het gelukkig makkelijker omschreven. Je herkent het aan PEG inclusief een nummer. Hoe hoger het nummer, hoe schadelijker het is voor je huid. Op zich is PEG in de basis niet verkeerd, het is zelfs een natuurlijk product. Bij de productie kan echter dioxane vrijkomen, dat kankerverwekkend is. Eventueel kan het product dat je gebruikt hiermee besmet zijn. Neem daarom het zekere voor het onzekere en vermijdt PEG’s, of in ieder geval hoge PEG’s.

Phenoxyethanol

Phenoxyethanol is ontzettend schadelijk en giftig, en wordt in Europa verboden bij producten die je rond de mond gebruikt. In veel producten is echter een hoeveel onder de 1% toegestaan. Helaas is daarbij geen rekening gehouden met het feit dat we dit in grotere hoeveelheid smeren omdat het in meerdere producten zit (bijv. shampoo, bodylotion en conditioner). Het kan zelfs je ogen en huid irriteren alsook voor vruchtbaarheidsproblemen zorgen. Dit wil je toch niet in huis hebben?

Andere benaming: 1-hydroxy-2-phenoxyethane, phenoxyethol, phenyl cellosolve, b-hydroxyethyl phenyl ether, euxyl K 400.

Bekomen van de schrik?

Het is niet niks, deze hele lijst met troep. En dat gewoon bij ons in de badkamer! Hoog tijd voor een grote schoonmaak in je badkamerproducten. Ben je klaar om voor producten te gaan die echt je huid en haar verzorgen? Onze webshop staat vol met ecologische en duurzame producten! Dan weet je in ieder geval zeker dat het ook écht goed voor je is.

Verlanglijstje 0
Open het verlanglijstje Verder winkelen