Contact us

My Cart
0,00
Blog
ecologische grondstoffen bamboe suikerriet maïs castorolie saponine wasnoten kurk biologisch katoen bijenwas tropisch hardhout

Dit zijn onze 7 favoriete ecologische grondstoffen

Om het milieu en onze planeet te beschermen, moeten we onze afvalberg verkleinen en bewuster omgaan met grondstoffen. Grondstoffen zijn producten die als basis dienen bij het maken van een product. En ook daar heb je ecologische en niet-ecologische varianten in. In deze blog geven we een overzicht van onze favoriete ecologische grondstoffen, zodat je geïnformeerd producten kan kopen die goed zijn voor onze planeet. En onthoud dat alle producten in onze webshop ecologisch zijn! Je hoeft niet meer zelf op onderzoek te gaan, wij deden het al voor jou.

Ontdek hieronder een overzicht van onze favoriete ecologische grondstoffen. (En ja, er zijn er nog veel meer maar dan zou deze blog veel te lang worden!)

Bamboe als vervanging van (tropisch) hardhout

Bamboe is een grassoort die heel snel groeit en op korte termijn de stevigheid van (tropisch) hardhout krijgt. Het is een hernieuwbare grondstof omdat de levensduur van producten gemaakt met bamboe veel langer is dan de tijd die nodig is om bamboe te oogsten. Bovendien nemen bamboeplanten bijzonder veel CO2 op en groeien ze perfect op niet-productieve landbouwgronden. Bamboe wordt ondertussen gebruikt in badkamerspullen, keukengerei, textiel, allerlei papiersoorten (waaronder zelfs toiletpapier!) en heel wat andere toepassingen.

Deze merken maken gebruik van bamboe: BamBaw, Croll en Denecke, Pandoo, Patch, The Humble Co, Tabitha Eve

Bijenwas als ecologische tegenhanger van aluminiumfolie en vershoudfolie

Bijenwas, en meer bepaald bijenwasdoeken, vormen een afvalvrij alternatief voor plastic folie, aluminiumfolie en plastic zakjes. Je kan er groenten, kaas, brood, cake en heel wat andere voedingswaren in bewaren.

Dit merk maakt gebruik van bijenwas: Bee’s Wrap

Biologisch katoen voor een beter milieu in plaats van gewoon katoen

Biologisch katoen ziet er hetzelfde uit als gewoon katoen, met dat verschil dat er géén pesticiden werden gebruikt voor de teelt. Dat is niet alleen beter voor de natuur, maar ook voor de lokale boeren en de mensen in de omgeving van het veld. Er bestaan verschillende keurmerken die waken over de biologische productie van katoen, zoals het GOTS-keurmerk.

Deze merken maken gebruik van biologisch katoen: Croll en Denecke, Tabitha Eve, The Humble Co, Fair Squared, Bee’s Wrap, Vejibag, LastObject, Lamazuna

Castorolie als natuurlijke basis voor verzorgingsproducten

Castorolie is olie die geperst wordt uit de zaden van de snelgroeiende wonderboom, en is daarmee een natuurlijk product dat over het algemeen weinig bewerking nodig heeft. De olie wordt gebruikt in verschillende toepassingen, zoals in boenwas, zeep, badolie en parfum. Castorolie heeft een reinigende en verzorgende werking, en wordt daarom ook gebruikt in de cosmetica, voor het verwijderen van make-up en voor het verzorgen van huid en haar.

Deze producten bevatten castorolie: Scheerzeep van Werfzeep, Shampoobar van Werfzeep, zeep blok van Werfzeep

Kurk, een duurzaam wonder

Kurk wordt gemaakt van de schors van de kurkeik en is een milieuvriendelijk product. Dat komt omdat het productieproces van kurk heel duurzaam is: de kurkeik leeft ongeveer 200 jaar en kan elke 9 jaar ‘geschild’ worden. Bovendien kunnen kurkproducten gemakkelijk hergebruikt of gerecycleerd worden. Kurk wordt gebruikt in heel wat toepassingen in huis, in decoratiematerialen, in kledij en schoenen, in instrumenten …

Deze producten zijn gemaakt van kurk: Biork Aluin Deo, Mondmaskers Captain Cork

Suikerriet als biologische versie van plastic

Suikerriet is een stevig gewas dat bestand is tegen droogte en verschillende ziektes waardoor het milieuvriendelijk geteeld kan worden. Bioplastics zijn plastiekachtige materialen die gemaakt worden van het restafval van de suikerwinning van suikerriet en hebben daardoor nauwelijks een impact op het milieu. Deze bioplastics zijn geschikt voor gebruik in de oven, magnetron en diepvries en volledig composteerbaar, wat hen bijzonder duurzaam maakt. Suikerriet wordt ondertussen gebruikt als grondstof voor heel wat verpakkingsmaterialen.

De verpakkingen van deze merken zijn gemaakt van suikerriet: Nuud en Naïf

Saponine uit wasnoten als ecologische vervanger voor chemische wasmiddelen

Wasnoten zijn een milieuvriendelijk én huidvriendelijk alternatief voor wasmiddel en wasverzachter, zowel voor in uw wasmachine als in uw vaatwasser. Ze bevatten ‘saponine’, een onderdeel dat fungeert als zeep na contact met water. Wasnoten groeien aan de wasnotenboom, en zijn daarmee een duurzame en onuitputtelijke grondstof. Wie wast met wasnoten, gebruikt ook geen chemicaliën meer die anders het milieu extra zouden belasten.

Dit product bevat saponine: Attitude – Afwasmiddel voor baby’s

De natuur en onze planeet bieden ons fantastische alternatieven voor grondstoffen en producten die schadelijk zijn voor diezelfde natuur en onze planeet. Het is een doodzonde als we niet profiteren van al het mooie waar de natuur ons van voorziet. Een steentje bijdragen is veel makkelijker dan je denkt.

Je ontdekt ecologische alternatieven voor de producten die je dagelijks gebruikt in onze webshop!

Verlanglijstje 0
Open het verlanglijstje Verder winkelen