Contact us

My Cart
0,00
Blog
Captain Cork handtassen in kurk

Eco-brand in the spotlight: Captain Cork

Met Eco-brands is het onze missie om te laten zien dat duurzamer leven niet moeilijk hoeft te zijn. En gelukkig zijn er steeds meer merken die dezelfde boodschap uitdragen. Die geven we dan ook graag een plekje in the spotlight! In deze blog nemen we je mee in het bijzondere verhaal van Ina De Quint, die met Captain Cork op twee jaar tijd een lifestylemerk met producten uit kurk uit de grond stampte. Een bijzonder verhaal!

“Is dit rock bottom?”

Ina’s ondernemersverhaal begint na het plotse overlijden van haar papa. “Mijn papa is heel plots ziek geworden en na een aantal maanden vechten heeft hij de strijd tegen slokdarmkanker verloren. Toen ik na het palliatief verlof weer aan de slag ging bij mijn toenmalige werkgever, kreeg ik een paar dagen later mijn ontslag,” begint Ina haar verhaal.

Ina studeerde psychologie, haalde een master in sociologie en specialiseerde zich in arbeids- en organisatierecht. Ze startte in de HR-wereld en maakte er carrière. “De laatste jaren deed ik vooral adviesgesprekken voor KMO’s en kwam ik met veel ondernemers in contact. Die gesprekken waren altijd heel boeiend, het is inspirerend om in contact te komen met mensen die van hun passie hun beroep hebben gemaakt.” En de ondernemerskriebel zat er bij Ina ook altijd wel in. “Ik wist alleen nooit goed in wat. Het zou alleen niét zijn als zelfstandig HR-consultant,” lacht ze.

En toen kwam plots dat ontslag. “Ik herinner mij dat ik in de auto zat, net naar mijn man had gebeld en die had me gerustgesteld. Ik liep al 11 jaar rond in het wereldje, had veel contacten, ik zou wel snel weer iets vinden. Maar ik zat wel in de auto met het gevoel van ‘is dit nu rock bottom?’. Ik ben beginnen rondbellen en had die avond al vier sollicitatiegesprekken gepland staan. Het zou dus wel goed komen.”

De volgende ochtend wordt Ina wakker en staat haar besluit vast: ze gaat niet meer terug naar het bedrijfsleven. Ze wordt ondernemer en gaat de droom van haar vader verder zetten. “Ik had ‘s nachts heel mijn bedrijf vormgegeven in mijn hoofd!”

De duurzame droom van papa verder zetten

Ina is zelf heel eco-gezind grootgebracht. “Mijn vader was al heel vroeg met recycleren en hergebruiken bezig. Voor ons thuis was het een evidentie, maar in die tijdsgeest was mijn papa wel anders en apart. Ik herinner mij dat mensen naar hem refereerden als ‘ne speciale’. Hij zei dan altijd dat mensen zich er nog niet bewust van waren, maar dat dat nog wel zou komen.”

“Daarnaast had mijn vader ook een passie voor Portugal. Al onze gezinsvakanties trokken we naar daar met de caravan of de tent, soms zelfs maanden aan een stuk. Hij had altijd gezegd dat hij er ooit zou gaan wonen.”

Een aantal jaar geleden botste hij op een stuk grond met een molenaarshuis op. Hij kocht het, ging het met de hand restaureren in zijn oorspronkelijke staat én volledig zelfvoorzienend maken. “Mijn papa was enorm goed met zijn handen, maar administratief iets minder sterk. En verhuizen naar het buitenland brengt véél administratie met zich mee, dus ik ging altijd met hem mee naar Portugal om alle contacten te regelen,” gaat Ina verder.

Het huis stond in de regio waar ze kurk verwerken tot lifestyle product. “En dan droomde ik luidop met papa hoe we kurk naar België zouden kunnen brengen. Na mijn epiphany de dag van mijn ontslag wist ik het. Ik zou de duurzame droom van papa verder zetten, maar op mijn manier: door kurk naar België te halen!”

               

Captain Cork brengt kurken lifestyleproducten naar België

En zo begint Ina in 2018 aan haar ondernemersverhaal. “Het is allemaal heel klein begonnen met een winkel in het Centraal Station in Antwerpen. In het begin verkocht ik collecties van leveranciers uit Portugal om aan te voelen of het hier wel zou aanslaan.”

En aanslaan deed het! Intussen heeft Ina een eigen winkel in de Hoogstraat waar ze haar eigen lijn kurken lifestyleproducten verkoopt. “Na een jaar ben ik begonnen met mijn eigen lijn. Ik laat me bijstaan door een designer, maar de ontwerpen zijn wel van mij. De volgende stap is om mijn eigen label in wholesale te gaan verkopen, zodat andere winkels mijn collecties ook bij hen kunnen verkopen om zo de wereld te veroveren met kurk!” gaat Ina enthousiast verder.

Kurk, 360° duurzaam en ecologisch

“Kurk is een fantastisch product om mee te werken. Vaak bij ecologische producten zit er wel ergens een addertje onder het gras: soms is er veel water nodig bij het verwerkingsproces of zijn er toch hier en daar elementen die het net minder ecologisch maken. Met kurk heb ik nog geen addertje gevonden,” zegt Ina.

Het begint al bij de boom, die wordt manueel gepeld omdat er geen machines bestaan die dat kunnen. Na 8 jaar heeft de boom een nieuwe laag kurk die gepeld kan worden. De kurkboom is ook de enige boom die je van zijn schors kan ontdoen zonder schade te berokkenen. Een gepelde boom zet zelfs méér CO2 om naar zuurstof dan een ongepelde kurkboom. Om het in cijfers weer te geven: een kurkbos zet 10 miljoen CO2 om naar zuurstof.

Bij het verwerken van kurk tot een lifestyleproduct zoals een handtas komen geen schadelijke producten aan te pas en elk Captain Cork product wordt met de hand gemaakt in het atelier in Portugal.

“Ik ben nu al lang met kurk aan het werken en de eigenschappen ervan blijven mij verbazen. Zelfs de NASA gebruikt veel kurk omdat je die eigenschappen synthetisch heel moeilijk kan namaken in één product. Kurk is krasbestendig, schokdempend, geluidsdempend en heel sterk materiaal,” vervolgt Ina.

“Je kan ontzettend veel kanten uit met kurk, ook in de interieurwereld wordt het meer en meer gebruikt. Ik koos voor fashion en accessoires omdat er daar voorlopig nog maar weinig echt ecologische alternatieven zijn.”

Alle kleine beetjes helpen

Net zoals Eco-Brands wil Ina niemand belerend met de vinger wijzen en zal ze zelf niet op de barricades gaan staan om als echte activist te strijden voor een ecologischere wereld. “Ik denk dat het belangrijker is dat we mensen de tools en alternatieven kunnen geven waarmee ze zelf met kleine aanpassingen mee helpen een impact te maken. Zoals een kurken handtas kopen of kiezen voor ecologische vervangers van huis-, tuin- en keukenproducten!”

En zo sluit Ina’s visie naadloos aan bij die van Eco-Brands!

Geef een reactie

Verlanglijstje 0
Open het verlanglijstje Verder winkelen