Contact us

My Cart
0,00
Blog

Is bioplastic beter voor het milieu? Het mysterie ontrafelt!

Er wordt elk jaar 250 miljoen ton plastic geproduceerd. 6% van de aardolie – een niet-hernieuwbare, fossiele brandstof – die wordt opgepompt, wordt gebruikt om verschillende soorten plastic te maken (hard, zacht, PET, PVC..). Plastic is, mede daardoor, enorm schadelijk en vervuilend voor het milieu. Het is dan ook niet vreemd dat – met de klimaatverandering in het achterhoofd – hier iets aan gedaan moest worden. En toen was er: bioplastic! Gemaakt van hernieuwbare bronnen. De oplossing voor de vervuiling van plastic! Maar wat is bioplastic eigenlijk? Is het eigenlijk wel zo milieuvriendelijk en hoe moet je ermee omgaan? In deze blog worden de mysteries rondom bioplastic ontrafelt!

Twee soorten bioplastic

Wat is bioplastic? Dat is meteen al een ingewikkelde vraag. Met bioplastic worden namelijk twee soorten plastic bedoeld. Je hebt bioplastic dat gemaakt wordt van natuurlijk materiaal (ook wel biobased plastic genoemd), en je hebt plastic dat biologisch afbreekbaar is (ook wel biodegradeerbaar plastic genoemd). Biobased plastic wordt gemaakt uit planten en bacteriën, vaak aardappels, maïs of rietsuiker. Het heeft dezelfde chemische structuur als plastic waardoor het dus lang kan meegaan. Biologisch afbreekbaar plastic is plastic dat door micro-organismen kan worden afgebroken in allerlei soorten deeltjes zoals water en koolstof.

Composteerbaar of recycleerbaar?

Dus, niet alle biobased plastics zijn dus biologisch afbreekbaar, en niet alle biologisch afbreekbare plastics zijn van biologisch materiaal. Maar hoe weet je nu wat je in huis haalt, en wat je er mee moet doen?

Gelukkig zijn er keurmerken in het leven geroepen! Bioplastics met een OK (HOME) compost logo of een logo met een kiemplantje op je product zijn composteerbaar! Deze mag je in de GFT-afvalcontainer doen. Dat betekent én biologisch afbreekbaar, én van biologisch materiaal gemaakt. Helemaal top dus, want dit is ontzettend goed voor het milieu. Voorbeelden hiervan zijn: PLA, Cellofaan en PHA. PLA heeft bijvoorbeeld al 75% minder CO2 uitstoot dan PET. Let op. Sommige varianten dienen industrieel gecomposteerd te worden.

Maar wat dan met biobased plastic? Is dat minder goed? Nee, hoor! Biobased plastic is niet composteerbaar. Maar is wel recycleerbaar! En heeft dus een hele lange levensduur. Deze producten mogen gewoon bij het plastic afval, en dus in de PMD-zak. Je kunt ze herkennen aan het OK biobased logo, of teksten zoals ‘hello, i’m green’, of ‘plantaardig’. Ze zijn vaak niet van écht plastic te onderscheiden, maar dus wel van 100% natuurlijke materialen gemaakt. Voorbeelden hiervan zijn: Bio-PE, Bio-PET, Bio-PA.

Bioplastic als toekomstvisie

Bioplastic tandenborstels, bioplastic bestek en bioplastic verpakkingen. Het aantal producten dat bioplastic gebruikt, wordt gelukkig al steeds groter. Voor bioplastic wordt nu nog vaak aardappels, maïs of suikerriet gebruikt. Er wordt echter hard aan de weg getimmerd om producten ook van andere natuurlijke materialen te maken. Zo zijn er genoeg bedrijven en ontwerpers die nu experimenteren met avocadopitten, rode algen, groente- en fruitafval, of afval van schaaldieren. En met succes!

Toch ligt het lot ook een beetje in onze eigen handen. Koop jij een product gemaakt van bioplastic? Bekijk dan zeker of je het in de PMD-zak moet doen of bij het GFT-afval. Goede afvalscheiding is een must. Alleen op die manier kan er op een juiste manier worden gerecycleerd en gecomposteerd, en dragen we dus zeker bij aan een lagere CO2-uitstoot en een beter milieu.

Samen voor een groenere wereld

Het assortiment in onze webshop bestaat enkel en alleen uit ecologische producten, waar dus ook producten bij zitten die gemaakt zijn van bioplastic. Je zal in de omschrijving altijd al ontdekken hoe je ze moet recycleren en weet dat je ons altijd bijkomende vragen mag sturen via Instagram of Facebook!

Verlanglijstje 0
Open het verlanglijstje Verder winkelen